Kaszki zbożowe stanowią dobry sposób na rozszerzanie diety dziecka, karmionego w pierwszych miesiącach życia wyłącznie mlekiem. Jakie produkty będą najkorzystniejsze dla zdrowia dziecka? Jakie kaszki zbożowe wybierać i w jaki sposób włączyć je do diety malucha?
Kaszki przygotowane samodzielnie czy produkty instant?
Rozszerzanie diety dziecka o produkty zbożowe najlepiej rozpocząć od podawania kaszek ze zbóż nie alergizujących. Z tego względu klasyczną kaszę mannę odkładamy na później, rozpoczynając przygodę dziecka z kaszką od produktów ryżowych, jaglanek i owsianek. Oczywiście, posiłek dla dziecka przygotować można samodzielnie. Wybraną kaszę czy płatki ugotować na wodzie, a następnie podać z niewielkim dodatkiem stosowanego zazwyczaj mleka. W przypadku starszych niemowląt kaszkę wzbogacić można o przecier z owoców, wprowadzonych już wcześniej do dziecięcej diety. Koniecznie pamiętać należy o tym, by nie wprowadzać kilku nowych produktów jednocześnie.
Jeśli na samodzielne przygotowywanie kaszek brakuje czasu, w sklepach znaleźć można wiele produktów typu instant, gotowych w kilka chwil. Po wymieszaniu kazki z wodą lub mlekiem w proporcjach podanych na opakowaniu, uzyskujemy pełnowartościowy posiłek dla maluszka. Jeśli niemowlę w dalszym ciągu karmione jest piersią, należy stosować produkty bezmleczne. Warto wybierać kaszki o dobrym składzie, bez dodatku cukru czy niepotrzebnych aromatów.
Kaszki dla niemowląt – jak podawać?
Wprowadzanie kaszki rozpoczyna się zazwyczaj od kilku łyżeczek dziennie, w porze śniadania lub na kolację. Jeśli kaszka została przygotowana na wodzie, warto wzbogacić ją o zdrowe tłuszcze – odrobinę masła, oleju rzepakowego lub z awokado. Dodawanie owoców wzbogaci z kolei smak posiłku, przez co dziecko chętniej będzie jadło nowy rodzaj pokarmu. Na początek dobrym wyborem będzie przecier jabłkowy lub banan.
Wszystkie pokarmy poza mlekiem powinny być podawane łyżeczką, a nie z butelki. Warto o tym pamiętać, ponieważ przyzwyczajenie malucha do wypijania kaszek z butelki może przyczynić się rozwoju próchnicy.